17 April 2016

KINA: Planina QingXiu ( Nanning III deo)

Najlepše, najzelenije i najopuštenije mesto u Naningu je planina Ćingšiu (QingXiu), koja se nalazi na svega 9km od centra grada. Ćingšiu park ima tradiciju "zelenog raja" staru preko hiljadu godina, a postala je i strateški bitna u 13.veku za vreme vladavine dinastije Ming.
Negde na planini ĆingŠiu

Ovo je danas omiljeno mesto za odmor među meštanima Naninga i idealno je za porodične piknike, duge šetnje, džogiranje, vožnju bicikla, roštiljanje, itd. Ako ste ljubitelj golfa i imate dubok džep, na planini se nalazi i golf teren sa 18 rupa. Planinu Ćingšiu nazivaju i "plućima grada". U vreme kineskih praznika, ona je krcata posetiocima, ali čak i tada - u nekom od kutaka ove planine možete pronaći sopstveni mir. Do glavnog ulaza u ovaj park prirode može se lako stići gradskim prevozom. Busevi 10 i 33 će vas ostaviti kod same kapije. Potrebno je kupiti ulaznicu, a u trenutku pisanja ovog bloga, jednodnevna ulaznica za odrasle je 25 juana (oko 3 evra), studenti i učenici ostvaruju pravo na popust, dok deca i starije osobe ne plaćaju ništa.
cvetovi lotusa
jedan od uspona uz planinu
Iako smo planinu Ćingšiu posetili više puta, svaki dolazak ovde bio je malo drugačiji. Ogromna je, nudi puno sadržaja i ima dosta mesta za "videti" i za "iskulirati". U podnožju kod glavne kapije je polazna stanica putničkih vozila na električni pogon, koja mogu da prevezu po dvadesetak ljudi. Ova mini-vozila mogu da vas odvezu direktno do nekih bitnih mesta na planini za svega 5 juana po osobi (oko 70 dinara). Opet, najbolje je krenuti polako pešice uzbrdo glavnom stazom ili nekim od asfaltiranih puteva. Nakon desetak minuta hoda, najpre ćete naići na jednu ravnicu sa spomenicima u stilu klasičnog "komunustičkog-realizma" gde dominira ogromna statua bubnja izlivena od betona. Ovaj gorostasni spomenik predstavlja praistorijski bronzani bubanj, simbol regije Guangsi. Nakon toga, naići ćete na park "kineskog zodijaka": dvanaest figura kineskog zodijaka poređano je u krug, dok se u sredini nalazi solarni sat. Ovo je zanimljivo mesto i popularno je za fotografisanje među Kinezima.
vegetacija u parku (i LongXiang pagoda u daljini)

Park je prepun tropske i subtropske flore. Bukvalno, nema mesta gde nešto ne izrasta iz zemlje. Različite vrste palmi, tropskog drveća, puzavica, kao i pregršt vodenih biljaka i lotusa koji cvetaju maltene u svakoj bari. Za ljubitelje pripode koji prolaze ovim krajevima, Ćingšiu planina je nešto što se mora posetiti. Naročito je interesantna gusta šuma drveća cikas (cycas) u kojoj lako možete da se izgubite i da imate onaj osećaj kao da ste u "Parku iz doba Jure". A onda - iznenadjenje: statue različitih dinosaurusa svuda unakolo! Tipično kineski momenat ... zašto uopšte maštati o dinosaurusima, kad možete da ih vidite!? Elem, i pored ovih kamenih džinova, taj deo parka je zaista nešto posebno.
sa prijateljima ispred Guanyin hrama

Gvanjin hram
Hram Gvanjin (Guanyin temple) jedno je od najprometnijih mesta na planini. U pitanju je budistički hram, koji tipično za Kineze naravno nije čisto budistički, već ima primese lokalnih i regionalnih verskih uticaja. Na ulazu u ovaj verski kompleks najpre ćete naići na vegeterijanski restoran, koji je popularan među monasima i stanovništvom.
Na ulazu u hram možete kupiti različite štapiće, koje kasinije palite poput sveće. Ovi štapići veoma su slični onim mirišljavim, s tim što ima i onih koji su veliki i do dva metra, a debeli tridesetak centimetara. Sve zavisi kakvu želju imate, koliko ste bogati i kome se molite, kažu lokalci. Ovaj verski kompleks sadrži hram Mahaparanirvana, hram Đianan, Dvoranu Nebeskih Kraljeva, manastir sa velikom statuom Bude u ležećem položaju, itd. Sve u svemu, lokalno stanovništvo iz različitih razloga posećuje ovaj kompleks.



Postoje božanstva kojima se molite za poslovni uspeh, za novac, za porodicu, itd ... Premda sam čuo mnogo objašnjenja od strane Kineza o specifičnosti upražnjavanja njihove religije, može se zaključiti da je sve jako konfuzno. To je baš zbog toga što su se u Kini pomešali uticaji Budizma, Taoizma i Konfučionizma sa paganskim verovanjima, animizmom i uz to - sve je propraćeno "istočnjačkom mudrošću" i dogmom "pravog životnog puta". Sve u svemu, poseta ovom hramu je posve drugačije iskustvo.
Tianchi jezero, prepuno koi riba
Na planini Ćingšiu postoje i dva jezera: Tijen Či i Jao Či. Najpopularnije je veštačko jezero Tjen Či (Tianchi), što bi bukvalno na kineskom značilo "rajski bazen". Mesto je predivno, a jezero je odrađeno po svim principima FengŠui-ja, te se nalazi ispod jednog brdašceta na kojem dominira pagoda, u blizini ima stenja, a voda je prepuna jata šarenih koi riba. Na jezeru se nalazi i jedan od luksuznijih kineskih restorana, a moguće je iznajmiti male čamce i pedalati po površini jezera. U blizini je i najveća i najposećenija poljana među izletnicima. Prostana je i ogromna, okružena šumom palminog drveća. Oko poljane postoji i nekoliko bara u kojima cveta lotus i nekoliko malih drvenih mostova. Takodje, nedaleko od jezera Tjen Či možete sesti i raspaliti roštilj (iznajmiti opremu za roštiljanje), ali isključivo na mestima koja su predviđena za to.
LongXiang pagoda

pogled sa pagode
I za kraj, treba pomenuti i pagodu LongŠijang (LongXiang), koja dominira jednim od najviših vrhova ovog parka. Ova pagoda je simbol parka ĆingŠiu. Izgrađena je još u vreme dinastije Ming, a renovirana kasnije u 20.veku. Ova kula je u svojoj osnovi oktagonalna građevina i ima 9 spratova. Penjanje na vrh može biti malo zamorno, jer se uspinjete "mic po mic"spiralnim stepeništem, ali kada stignete do vrha bićete nagrađeni divnom panoramom Naninga sa okolinom.
kornjače u dvorištu taoističkog hrama su simbol istrajnosti i dugovečnosti
taoistički hram iza planine Ćing Šiu
jedan od mojih omiljenih kutaka na planini
pogled na nove stadione izgrađene u blizini Ćing Šiu planine
jedan oblačan dan u parku prirode ... pogled na okolinu Naninga sa LongXiang pagode



2 comments:

  1. Sve ovo je jako inspirativno i lepo napisano. Svaka čast. Ja sam padobranac i zanima me ima li još nastavaka tvojih putovanja.
    Pozdrav Katarina

    ReplyDelete
  2. Cao Katarina ... ima itekako puno nastavaka ... :)
    Nego sam se razlenjavio sa pisanjem, a prepustio putovanjima, pa se svasta tu nagomilalo. Poceo sam da pisem opet ovih dana ... pozdrav!

    ReplyDelete